A 2015. november 19-én, országszerte 8 helyszínen, 32 négyfős csapat részvételével megrendezett regionális középdöntők eredménye alapján kialakult a PénzSztár Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Verseny december 3-án, Budapesten tartandó elődöntőjének 8 tagú mezőnye.

A 7 magyarországi régióból és a határon túlról is egy-egy csapat jutott be a PénzSztár elődöntőjébe, miután a Takarékbank, a takarékszövetkezetek, a NAV és az Allianz Hungária házigazdai közreműködésével lezajlottak a verseny regionális középdöntői. A december 3-i elődöntő első négy helyezettje mérheti majd össze a tudását a december 17-én megrendezendő budapesti döntőben.

A regionális középdöntőkben széles körű ismeretekről kellett számot adniuk a versenyzőknek. Két perc állt a rendelkezésükre ahhoz, hogy egy prezentációban összefoglalják, mit is jelentenek számukra a pénzügyek, illetve szintén két percben kellett bemutatniuk saját környezetük/régiójuk pénzügyeit. A feladatok között szerepeltek totó típusú kérdések, igaz-hamis állítások és tippelős játékok. A csapatok szituációs feladat keretében eljátszották, hogy egy szakértőhöz ügyfél érkezik, akinek két percben adtak tájékoztatást a teendőiről, lehetőségeiről; valamint rövid leírások alapján kellett felismerniük különféle pénzügyi szakmákat, tevékenységeket. A szervezők egy egyoldalas gazdasági szöveg alapján tíz kérdésre vártak választ a versenyzőktől, akiknek azt is fel kellett ismerniük, hogy egy-egy híres gazdasági újság melyik országban jelenik meg. A gazdaságtörténeti téma keretében egy térkép alapján egykori gazdasági folyamatok ismertetése volt a feladat, és a csapatok azt is bizonyíthatták, hogy mennyire vannak tisztában a hazai pénzvilágot szabályozó törvényi háttérrel.

Az elődöntőbe jutott csapatok:

Észak-Magyarország régióból: a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolájának csapata;
Észak-Alföld régióból: a Kisvárdai SZC Petőfi Sándor Szakközépiskolájának fehérgyarmati csapata;
Nyugat-Dunántúl régióból: a Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolájának csapata;
Közép-Magyarország régióból: a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium csapata;
Közép-Dunántúl régióból: a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola csapata;
Dél-Dunántúl régióból: a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium csapata;
Dél-Alföld régióból: a Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskolájának csapata;
Határon túlról: a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata

Az országos elődöntő legjobb 4 csapata a december 17-i döntőben küzdhet meg a fődíjakért, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank által kibocsátott bankkártyán átvehető, fejenként 100 ezer forintért és a HVG által felajánlott okostelefonokért, valamint a verseny támogatói által nyújtott további értékes ajándékokért.

Share This