PénzSztár Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Oktatási Konferencia

Az általános műveltséghez ma már az alapvető pénzügyi-gazdasági ismeretek is hozzátartoznak, melyek elsajátítását érdemes legkésőbb középiskolás korban elkezdeni. De vajon egy nem szakirányú intézményben tanuló diáknak milyen jellegű és mélységű ismeretekre van szüksége ahhoz, hogy az iskolapadból kikerülve el tudjon igazodni személyes pénzügyeiben? Hogyan kelthető fel a fiatalok érdeklődése a pénzügyek iránt? Milyen módon valósítható meg a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatása a hagyományos iskolai keretek között? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kereste a választ a PénzSztár Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Versenyt szervező TAS-11 Kft. és a Budapesti Gazdasági Főiskola közös rendezvénye.

A Magyar Közgazdasági Társaság szakmai együttműködésével 2015. április 16-án megtartott Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Oktatási Konferencia és Szakmai Fórum résztvevői a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Állami Számvevőszék, a pénzügyi intézményrendszer szereplői és a pénzügyi ismeretterjesztés területén tevékenykedő jelentősebb hazai szervezetek képviselőinek közreműködésével tekinthették át a pénzügyi-gazdasági ismeretek középiskolai oktatásának jelenlegi helyzetét és jövőbeni irányait. A rendezvényen megszólaltak gyakorló tanárok és diákok itthoni és határainkon túli magyar középiskolákból, akik a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatásának helyi lehetőségeiről és hatékony módszereiről osztották meg tapasztalataikat.

PénzSztár konferencia képekben

A 2015. április 16-án megrendezett PénzSztár konferencián pénzügyi és oktatási szakemberek, középiskolai tanárok és diákok tanácskoztak a pénzügyi-gazdasági ismeretek középiskolai oktatásának jelenlegi helyzetéről, jövőbeni lehetőségeiről és gyakorlati megoldásairól.

A konferencián elhangzott előadások     Részletes program

Tanítani kell a pénzügyi-gazdasági ismereteket!

Tanítani kell a pénzügyi-gazdasági ismereteket!

Lenner Áron Márk, az NGM belgazdaságért felelős helyettes államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy nemzetgazdasági érdek a pénzügyi kultúra fejlesztése, és ki kell nevelni egy új, pénzügyileg tudatos generációt.

Szemléletváltás kell a pénzügyi ismeretek oktatása terén

Szemléletváltás kell a pénzügyi ismeretek oktatása terén

Pölöskei Gáborné, az Emmi köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára előadásában kiemelte, hogy a közneveléssel szemben egyre erősebben megfogalmazódó elvárás a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatása.

Fejleszteni kell a pénzügyi gondolkodást!

Fejleszteni kell a pénzügyi gondolkodást!

Prof. Dr. Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék Pénzügyi Kultúra Projektjének vezetője bemutatta az ÁSZ kutatásának eredményeit, és hangsúlyozta a tudatos pénzügyi gondolkodás fejlesztésének fontosságát.

Kérdések és feladatsorok a PénzSztár versenyen

Kérdések és feladatsorok a PénzSztár versenyen

Dr. Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a PénzSztár szakértői testületének elnökeként ismertette a verseny fő célkitűzéseit és a feladatsorok összeállításának szempontjait.

Két alkalommal is a legjobbak között

Két alkalommal is a legjobbak között

A békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola diákjai 2013-ban és 2014-ben is bejutottak a PénzSztár döntőjébe. Tanáruk, Uhrin Györgyi a felkészülés menetéről és tapasztalatairól mesélt.

Kell egy csapat! És még néhány apróság…

Kell egy csapat! És még néhány apróság…

Figura Magdolna, a budapesti Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium tanára előadásában azt mutatta be, hogy a Részvényesek csapatának hogyan sikerült megnyernie a 2014. évi PénzSztár versenyt.

Pénzügyi ismeretek oktatása a határon túl

Pénzügyi ismeretek oktatása a határon túl

Dimén-Varga László, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium tanára a pénzügyi ismeretek határon túli oktatásának lehetőségeit ismertette, és kitért arra is, hogyan készültek diákjai a PénzSztár versenyre.

Egy vajdasági csapat felkészülése a versenyre

Egy vajdasági csapat felkészülése a versenyre

Csipak Levente, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákja előadásában arról mesélt, hogy határon túli magyarként hogyan készültek és milyen tapasztalatokat szereztek a PénzSztár versenyen.

Az iskolapadból a PénzSztár döntőjébe

Az iskolapadból a PénzSztár döntőjébe

Gyárfás Adorján, az egri Neumann János Középiskola volt diákja arról beszélt a PénzSztár konferencián, hogy milyen tanulmányokat folytatott és hogyan készült fel a 2013. évi versenyre a nyertes MoneySpeaks csapat.