Oktatóvideók

Betekintés a pénz világába

Az Aranykor Nyugdíjpénztár a 2015/2016-os tanév kezdetén kétnapos tanulmányi utat szervezett a PénzSztár pécsi versenyzői számára. A tartalmas szakmai program keretében a diákok bepillantást nyertek a pénzvilág különféle szereplőinek működésébe. Az alábbiakban a két nap során elhangzott előadások közül osztunk meg néhányat.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak szerepe

Az önkéntes nyugdíjpénztárak szerepe

Az előadásban dr. Hardy Ilona, az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke ismerteti az önkéntes nyugdíjpénztárak szerepét és működésük sajátosságait.

A nagy nyereséghez vezető tit(k)ok

A nagy nyereséghez vezető tit(k)ok

Az előadásban Szántó András, az Equilor Értékpapír Zrt. lakossági üzletágának igazgatója avatja be az érdeklődőket a befektetések rejtelmeibe és a nagy nyereséghez vezető tit(k)okba.

A PénzSztár-képző előadásai

A PénzSztár-képző 2014. tavaszi programjának keretében ismert pénzügyi szakemberek különféle pénzügyi-gazdasági témákról tartottak interaktív internet-televíziós előadásokat középiskolás fiatalok számára. Az előadásokhoz interaktív chat is kapcsolódott: a képernyő előtt ülő diákok az aktuális témával összefüggésben kérdéseket tehettek fel, amelyeket az előadók szintén megválaszoltak.

A tőzsde és ami mögötte van

A tőzsde és ami mögötte van

Az előadásban Tóth Attila, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese nyújt betekintést a tőzsde világába és válaszol a diákok kérdéseire.

Államadósság és állampapírpiac

Államadósság és állampapírpiac

Az előadásban Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese ismerteti az államadóssággal és az állampapírpiaccal kapcsolatos tudnivalókat.

Az Európai Unió pénzügyei

Az Európai Unió pénzügyei

Az előadásban Halm Tamás, a Budapesti Gazdasági Főiskola felnőttképzési igazgatója nyújt átfogó betekintést az Európai Unió pénzügyi kérdéseibe.

Mesterségem címere: pénzügyi vezető

Mesterségem címere: pénzügyi vezető

Az előadásban Balázs Árpád, a PwC Magyarország cégtársa és könyvvizsgálati üzletágának vezetője ad áttekintést a vállalati pénzügyekről és a pénzügyi vezető feladatairól.

A bankrendszer működése

A bankrendszer működése

Az előadásban a Magyar Bankszövetség szakemberei, Kovács Levente főtitkár, valamint Batka Anna és Vass Péter vezető közgazdászok nyújtanak betekintést a bankrendszer működésébe.

Tudj meg többet a pénzügyekről!

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) támogatásával 2012 őszén megvalósult „Tudj meg többet a pénzügyekről!” című digitális tananyag Bod Péter Ákos egyetemi tanár, korábbi jegybankelnök előadásában nyújt betekintést a pénzügyek világába. A tananyag nyolc – egyenként 20–25 perces – előadást tartalmaz, amelyek a pénzvilág egyes kiemelt területeiről adnak átfogó képet. Az előadásokat ábrák, vágóképek és az egyes témák gyakorlati összefüggéseit bemutató 2–3 perces interjúk színesítik.

Bevezetés a pénzügyek világába

Bevezetés a pénzügyek világába

Az előadás a különféle fizetőeszközök bemutatásától indulva igyekszik tisztázni a pénz fogalmát, a hitelpénz jelentését, és felhívja a figyelmet a pénzügyek ismeretének fontosságára.

Az állam gazdálkodása

Az állam gazdálkodása

Az előadás az állam gazdálkodását vizsgálja, felsorolva a különféle bevételi forrásokat, és arra is igyekszik választ adni, hogy mire fordítja az állam azt a sok pénzt, amit adók formájában beszed.

A bankok típusai és működésük

A bankok típusai és működésük

Az előadás a bankok különféle típusait és működésük sajátosságait veszi górcső alá, kitérve a pénzügyi intézményrendszer speciális szereplőire is.

Mibe fektessünk?

Mibe fektessünk?

Az előadás arra keresi a választ, hogy miért is érdemes megtakarítani és milyen megtakarítási, befektetési lehetőségek állnak rendelkezésre.

Hitel, diákhitel

Hitel, diákhitel

Az előadás áttekinti, hogy hova fordulhat valaki, ha hitelre van szüksége, milyen feltételei vannak a hitelfelvételnek, és milyen szempontokat kell mérlegelni, amikor valaki hitelfelvétel mellett dönt.

Korszerű, pénzkímélő fizetőeszközök

Korszerű, pénzkímélő fizetőeszközök

Az előadás összefoglalja a készpénz előnyeit és hátrányait, a készpénzkímélő fizetőeszközök típusait és sajátosságait, illetve az elektronikus fizetéssel járó veszélyeket.

Biztosítás, biztonság

Biztosítás, biztonság

Az előadásban megismerkedhetünk a különféle kockázatokkal, a biztosítási termékek típusaival és a biztosítási piac szereplőivel.

Védelmi alapok

Védelmi alapok

Az előadás a hazai pénzintézeti rendszer mögött álló védelmi rendszer felépítését és működését mutatja be.