+36 1 354 1608 és +36 20 317 5185 (H-P 10.00-16.00) info@penzsztar.hu

Oktatóvideók

Pénzügyi, gazdasági, vállalkozási alapismeretek

A „Budapest Bank az oktatásért és a magyar pénzügyi kultúráért” Alapítvány támogatásával megvalósított oktatófilm-sorozat rövid animációs videók formájában, közérthető módon ismerteti meg a középiskolás fiatalokat – és a téma iránt érdeklődő felnőtteket – a mindennapi életben leggyakrabban előforduló pénzügyi, gazdasági, vállalkozási vonatkozású fogalmakkal, jelenségekkel, összefüggésekkel, egyúttal rávilágít mindezeknek az ismereteknek a gyakorlati szerepére is.

A pénz szerepe, funkciói

A pénz szerepe, funkciói

A gazdagság mércéje; A pénz funkciói; A vagyon megjelenési formái; Likviditás; A pénz keletkezése; Pénzteremtés; A pénz piacai; A modern pénz; Kriptovaluta; Pénzügyi bűncselekmények

A pénz értékének változása

A pénz értékének változása

Az infláció lényege; Az infláció mérése; Maginfláció; Defláció; A fogyasztói árindex változásának hatásai; Árstabilitás; Nominális bér és reálbér

A piacgazdaság

A piacgazdaság

A tartalomból: A piacgazdaság látható formái; Tervgazdaság – szocialista gazdaság; Piacgazdaság – kapitalista gazdaság; A piacgazdaság szabályozása, jogi keretei; Tőkeellenes mozgalmak; A piacgazdaság sokfélesége

Gazdaság és válság

Gazdaság és válság

A tartalomból: Mi nem számít válságnak?; Helyi és regionális válság; A piacgazdaság hullámzó, ciklikus természete; Tulipánválság, 1637; Nagy gazdasági világválság, 1929; Gazdasági világválság, 2008; COVID-19 válság, 2020

A fogyasztó

A fogyasztó

A tartalomból: Kereslet és kínálat; A háztartások fogyasztása; Fogyasztói hasznosság; A háztartások döntései; Kockázatok, fogyasztóvédelem; Tudatos, felelős fogyasztó

Vállalat, vállalkozás, vállalkozó

Vállalat, vállalkozás, vállalkozó

A tartalomból: A vállalat fogalma; A vállalat mérete; Multinacionális vállalat; Vállalkozó; Egyéni vállalkozás; Betéti társaság; Korlátolt felelősségű társaság; Részvénytársaság; Nyereségesség

A termelés erőforrásai, piaci formák

A termelés erőforrásai, piaci formák

A tartalomból: A vállalat hasznossága; A siker mércéje; A vállalat belső erőforrásai; A vállalat külső erőforrásai; Versenypiac; Oligopol piac; Monopol piac

A vállalkozások finanszírozási kérdései

A vállalkozások finanszírozási kérdései

A tartalomból: Bevételek és kiadások; Pénzáramlás és likviditás; A vállalkozás és a bank; Üzleti terv; Mérleg; Eredménykimutatás; Hitel, hitelképesség; A vállalkozás és a tőkepiac

Pénzügyi intézményrendszer Magyarországon

Pénzügyi intézményrendszer Magyarországon

A tartalomból: A pénzügyi intézményrendszer felépítése; Állami szereplők; Pénzintézeti, hitelközvetítői szektor; Biztosítási szektor; Pénztári szektor; Tőkepiaci szektor

A Magyar Nemzeti Bank és a monetáris politika

A Magyar Nemzeti Bank és a monetáris politika

A tartalomból: Központi bank, jegybank; A pénz értékállósága; Árstabilitás; Árfolyam: a fizetőeszköz külső értéke; Inflációs célkövetés; Az árak változása; A központi bank eszközei

A bankszektor

A bankszektor

A tartalomból: A banki tevékenység előzményei; Banki, hitelintézeti műveletek; Kereskedelmi bankok; További pénzügyi intézmények; Kétszintű bankrendszer; A bankok működésének felügyelete

Az Európai Unió költségvetése

Az Európai Unió költségvetése

A tartalomból: Versenyképesség erősítése; Felzárkóztatás; Mezőgazdaság; Határvédelem, migráció; Segélyezés, szomszédságpolitika; Közigazgatás; Az EU bevételei; Uniós költségvetési szaldó

Pénzügyi műveletek

Pénzügyi műveletek

A tartalomból: Megtakarítási számla, hitelszámla, folyószámla; Azonnali fizetési rendszer; Betéti bankkártya, hitelkártya; Digitális/internetes fizetés; Lakás-, gépjármű- és fogyasztási hitel; Felelősségteljes hitelfelvétel.

A biztosítás

A biztosítás

A tartalomból: A biztosítás előzményei; Modern kori biztosítás; Veszélyközösség; A biztosítás lényege; Biztosítás, mint megtakarítási eszköz; Nem-életbiztosítás: otthonbiztosítás, casco, KGFB; Életbiztosítás: kockázati, elérési, unit-linked.

A tőzsde, mint a kereslet és a kínálat színtere

A tőzsde, mint a kereslet és a kínálat színtere

Értékpapír- és árupiacok; Tőzsdén kívüli (OTC) ügyletek; A tőzsdei ügyletek fejlődése; Online kereskedés; Tranzakciós költségek; Tőzsdei bevezetés; A részvényesek jogai; Algoritmusos kereskedés

A PénzSztár szakmai programjainak előadásai

A diákhitel lehetőség és felelősség is egyben

A diákhitel lehetőség és felelősség is egyben

Miért segítség a Diákhitel? Ki, mikor, milyen diákhitelt vehet fel? Miért érdemes diákhitellel tervezni az egyetemi éveket? Ezekre a kérdésekre ad választ Chornitzer Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A tőzsde szerepe a gazdaságban

A tőzsde szerepe a gazdaságban

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója a tőzsde működéséről és a gazdaságban betöltött szerepéről tart ismertetést 2019. március 18-i előadásában.

Kiegészítő nyugdíjrendszerek

Kiegészítő nyugdíjrendszerek

Fülöp Tamás, az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető-helyettese a nyugdíjcélú megtakarítás szerepét és lehetőségeit ismerteti 2019. március 18-i előadásában.

Kommunikáció a versenyjogban

Kommunikáció a versenyjogban

Füzesi Géza, a GVH Felderítő Irodájának vezetője azt mutatja be 2019. február 8-i előadásában, hogy milyen szerepe van a kommunikációnak a versenyjog és a kartellfelderítés területén.

BREXIT: okok és következmények

BREXIT: okok és következmények

Dr. Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora a BREXIT okait és gazdasági-társadalmi következményeit elemzi 2019. február 8-i előadásában.

Tőkepiaci alapismeretek

Tőkepiaci alapismeretek

Nagy Bertalan, a Concorde Értékpapír Zrt. privátbanki üzletfejlesztési igazgatója a legfontosabb tőkepiaci alapismereteket osztja meg 2018. június 11-i előadásában.

Pénzügyi közvetítő rendszer

Pénzügyi közvetítő rendszer

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési vezetője a pénzügyi közvetítő rendszer működését és a Concorde szerepét ismerteti 2018. június 11-i előadásában.

Befektetési alapok, alapkezelés

Befektetési alapok, alapkezelés

Vízkeleti Sándor, az Amundi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója a befektetési alapokról és az alapkezelési tevékenységről nyújt áttekintést 2018. június 11-i előadásában.

Egy-két pénzelméleti tétel

Egy-két pénzelméleti tétel

Dr. Bánfi Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügyi tanszékének professzor emeritusa néhány alapvető pénzelméleti tételt ismertet 2018. június 12-i előadásában.  

Ügyintézés a NAV-nál

Ügyintézés a NAV-nál

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságán az adózás szerepéről, a hivatali ügyintézés menetéről és az Ügyfélkapu használatáról kaptak áttekintést a diákok.

Betekintés a pénz világába

Az Aranykor Nyugdíjpénztár a 2015/2016-os tanév kezdetén kétnapos tanulmányi utat szervezett a PénzSztár pécsi versenyzői számára. A tartalmas szakmai program keretében a diákok bepillantást nyertek a pénzvilág különféle szereplőinek működésébe. Az alábbiakban a két nap során elhangzott előadások közül osztunk meg néhányat.

Lakossági megtakarítási termékek

Lakossági megtakarítási termékek

Az előadásban Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója ad áttekintést a lakossági megtakarítási termékekről.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak szerepe

Az önkéntes nyugdíjpénztárak szerepe

Az előadásban dr. Hardy Ilona, az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke ismerteti az önkéntes nyugdíjpénztárak szerepét és működésük sajátosságait.

A nagy nyereséghez vezető tit(k)ok

A nagy nyereséghez vezető tit(k)ok

Az előadásban Szántó András, az Equilor Értékpapír Zrt. lakossági üzletágának igazgatója avat be a befektetések rejtelmeibe és a nagy nyereséghez vezető tit(k)okba.

Befektetési alapok és vagyonkezelés

Befektetési alapok és vagyonkezelés

Az előadásban Vizkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója foglalja össze a befektetési alapokkal és a vagyonkezelési piaccal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A PénzSztár-képző előadásai

A PénzSztár-képző 2014. tavaszi programjának keretében ismert pénzügyi szakemberek különféle pénzügyi-gazdasági témákról tartottak interaktív internet-televíziós előadásokat középiskolás fiatalok számára. Az előadásokhoz interaktív chat is kapcsolódott: a képernyő előtt ülő diákok az aktuális témával összefüggésben kérdéseket tehettek fel, amelyeket az előadók szintén megválaszoltak.

A tőzsde és ami mögötte van

A tőzsde és ami mögötte van

Az előadásban Tóth Attila, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese nyújt betekintést a tőzsde világába és válaszol a diákok kérdéseire.

Államadósság és állampapírpiac

Államadósság és állampapírpiac

Az előadásban Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese ismerteti az államadóssággal és az állampapírpiaccal kapcsolatos tudnivalókat.

Az Európai Unió pénzügyei

Az Európai Unió pénzügyei

Az előadásban Halm Tamás, a Budapesti Gazdasági Főiskola felnőttképzési igazgatója nyújt átfogó betekintést az Európai Unió pénzügyi kérdéseibe.

A bankrendszer működése

A bankrendszer működése

Az előadásban a Magyar Bankszövetség szakemberei, Kovács Levente főtitkár, valamint Batka Anna és Vass Péter vezető közgazdászok nyújtanak betekintést a bankrendszer működésébe.

Mesterségem címere: pénzügyi vezető

Mesterségem címere: pénzügyi vezető

Az előadásban Balázs Árpád, a PwC Magyarország cégtársa és könyvvizsgálati üzletágának vezetője ad áttekintést a vállalati pénzügyekről és a pénzügyi vezető feladatairól.

Tudj meg többet a pénzügyekről!

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) támogatásával 2012 őszén megvalósult „Tudj meg többet a pénzügyekről!” című digitális tananyag Bod Péter Ákos egyetemi tanár, korábbi jegybankelnök előadásában nyújt betekintést a pénzügyek világába. A tananyag nyolc – egyenként 20–25 perces – előadást tartalmaz, amelyek a pénzvilág egyes kiemelt területeiről adnak átfogó képet. Az előadásokat ábrák, vágóképek és az egyes témák gyakorlati összefüggéseit bemutató 2–3 perces interjúk színesítik.

Bevezetés a pénzügyek világába

Bevezetés a pénzügyek világába

Az előadás a különféle fizetőeszközök bemutatásától indulva igyekszik tisztázni a pénz fogalmát, a hitelpénz jelentését, és felhívja a figyelmet a pénzügyek ismeretének fontosságára.

Az állam gazdálkodása

Az állam gazdálkodása

Az előadás az állam gazdálkodását vizsgálja, felsorolva a különféle bevételi forrásokat, és arra is igyekszik választ adni, hogy mire fordítja az állam azt a sok pénzt, amit adók formájában beszed.

A bankok típusai és működésük

A bankok típusai és működésük

Az előadás a bankok különféle típusait és működésük sajátosságait veszi górcső alá, kitérve a pénzügyi intézményrendszer speciális szereplőire is.

Mibe fektessünk?

Mibe fektessünk?

Az előadás arra keresi a választ, hogy miért is érdemes megtakarítani és milyen megtakarítási, befektetési lehetőségek állnak rendelkezésre.

Hitel, diákhitel

Hitel, diákhitel

Az előadás áttekinti, hogy hova fordulhat valaki, ha hitelre van szüksége, milyen feltételei vannak a hitelfelvételnek, és milyen szempontokat kell mérlegelni, amikor valaki hitelfelvétel mellett dönt.

Korszerű, pénzkímélő fizetőeszközök

Korszerű, pénzkímélő fizetőeszközök

Az előadás összefoglalja a készpénz előnyeit és hátrányait, a készpénzkímélő fizetőeszközök típusait és sajátosságait, illetve az elektronikus fizetéssel járó veszélyeket.

Biztosítás, biztonság

Biztosítás, biztonság

Az előadásban megismerkedhetünk a különféle kockázatokkal, a biztosítási termékek típusaival és a biztosítási piac szereplőivel.

Védelmi alapok

Védelmi alapok

Az előadás a hazai pénzintézeti rendszer mögött álló védelmi rendszer felépítését és működését mutatja be.

A verseny támogatói

logok-sponsor-anima-194 ____________________________

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ a böngészés biztonságának növelése és a felhasználói élmény fokozása érdekében. További információ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close