Az idén is rendkívüli izgalmak közepette zajlott a harmadik Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Verseny döntője. A Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium csapata szoros küzdelemben szerezte meg a 2015. évi PénzSztár címet és a vele járó fődíjakat.

A Takarékbank főtámogatásával és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt szakmai partnerségével megrendezett hatfordulós PénzSztár versenyre több mint 1000 csapat nevezett be hazai és határon túli magyar középiskolákból, akik közül a legjobb négy kvartett vett részt a 2015. december 17-i országos döntőben.

A versenyzőknek a végső fordulóban összesen 12 feladatot kellett teljesíteniük. Házi feladatként 2-3 perces videót kellett készíteniük, bemutatva, hogy miért is fontosak számukra a pénzügyek és hogyan készültek a PénzSztár versenyre. A korábbi fordulókból már ismert igaz-hamis, több-kevesebb és definíciós típusú kérdések mellett gyakorlati jellegű feladatok során is bizonyítaniuk kellett a diákoknak: egy biztosítási szerződésben kellett megtalálniuk a téves információkat, különféle témájú ügyfélleveleket kellett a megfelelő pénzügyi szervezetekhez elirányítaniuk, illetve grafikonok alapján kellett pénzügyi, gazdasági folyamatokat elemezniük. Volt szituációs gyakorlat, amikor a versenyzőknek egy pénzügyi tanácsadó bőrébe bújva, megadott témákban kellett felvilágosítást nyújtaniuk, de szerepelt a versenyen pénztörténeti játék is, melynek során egy írott forrás és egy korabeli pénzérme alapján kellett prezentálniuk a csapatoknak.

A döntő győztese, és ezzel együtt a 2015. évi PénzSztár cím birtokosa a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium csapata lett, melynek tagjai ezzel elnyerték a verseny fődíjait, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank által kibocsátott bankkártyán átvehető, fejenként 100 ezer forintot és a HVG által felajánlott egy-egy okostelefont. A második helyezést a Békéscsabai SzC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskolájának csapata szerezte meg, a harmadik a Győri SzC Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolájának csapata lett, míg a negyedik helyen a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola csapata végzett. Valamennyi csapat értékes nyereményekben és szakmai díjakban részesült a verseny támogatóinak felajánlásából.

„A jövőre nézve rendkívül biztató, hogy a fiatal, 15-18 éves korcsoport nemcsak az alapvető pénzügyi fogalmakkal van tisztában, hanem összetett pénzügyi kérdésekben is átfogó ismeretekkel rendelkezik, valamint pénzügyi tudatossága is átlagon felüli” – összegezte a tapasztalatokat Vojnits Tamás. A Takarékbank vezérigazgató-helyettese, aki az öttagú szakmai zsűri tagjaként értékelte a csapatok teljesítményét, kiemelte, hogy a PénzSztár, amely az elmúlt években az egyik legjelentősebb, legrangosabb hazai pénzügyi-gazdasági versennyé nőtte ki magát, egyértelműen teljesíti azon célját, hogy bővítse a diákok általános pénzügyi-gazdasági műveltségét, növelje tájékozottságukat a pénzügyek területén.

Dr. Vas Adrienn, a NAV Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézetének főigazgató-helyettese hozzátette: „A NAV társadalmi küldetésének tekinti a jövő nemzedék pénzügyi kultúrájának fejlesztését, adótudatos magatartásra nevelésének támogatását és ezen keresztül az adómorál javítását. A verseny során a fiatalok a mindennapok pénzügyi ismereteivel találkoztak, ezek felhasználásával oldották meg az egyes feladatokat. A játékos szituációk ereje azonban a személyes pénzügyi döntések tudatosításában rejlett. Az egyéni felelősségvállalást erősítette a középiskolásokban, hogy később a felnőtt társadalomban se felejtsék el.”

Share This