Fináléjához érkezett az idei verseny. A négy döntős csapat december 17-én mérkőzik meg egymással a PénzSztár címért és a fődíjakért, a Takarékbank által kibocsátott bankkártyán átvehető fejenként 100 ezer forintért és a HVG által felajánlott okostelefonokért.

Az országos döntő 2015. december 17-én 14 és 18 óra között kerül megrendezésre az MKB Bank székházának Báltermében (1056 Budapest, Váci utca 38.). Minden résztvevőnek legkésőbb 13 órára meg kell érkeznie a helyszínre, hogy elegendő idő maradjon a regisztrációra, az elhelyezkedésre és a játékszabályok ismertetésére, mert pontban 14 órakor kezdetét veszi a verseny. A hivatalos eredményhirdetésre és díjátadásra 17 óra után kerül sor egy ünnepélyes záróceremónia keretében.

Sorsolás a döntőben szereplő csapatok ülésrendjéről

A döntő menete

A fordulóban összesen 4 négyfős csapat vesz részt: a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium A csapat neve elnevezésű csapata, a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolájának Profit-Team nevű csapata, a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Wall Street nevű csapata és a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskolájának In-West nevű csapata.

A csapatok teljesítményét öttagú szakmai zsűri értékeli. A testület tagjai: Besnyi Lóránt, a MOL számviteli és adózási vezetője, Dr. Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, Poór Jenő, a NAV Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézetének főigazgatója és Vojnits Tamás, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese.

A játékban szereplő feladattípusok

Felkészülésünk története

Házi feladat volt, hogy a csapatok 2-3 perces videót készítsenek „Felkészülésünk története” címmel. A film célja, hogy bemutassa, milyen módon szerzett információkat, kikkel talál-kozott a csapat a felkészülés során. A másik cél, hogy valamennyire megismerjük a csapatot, és azt, hogyan vélekednek a csapat tagjai a pénzügyekről és a PénzSztár versenyről. A film műfaja szabadon választható, lehet klip, riportfüzér stb. Minden zsűritag minden videóra 0-5 pontot adhat, összesen maximum 25 pont szerezhető.

Definíció

Minden csapat kap egy feladatlapot, rajta 10 definícióval. A definíciókhoz tartozó kifejezéseket kell ráírni a feladatlapra. Gondolkodási idő 8 perc. Minden helyes megfejtés 3 pontot ér, összesen 30 pont szerezhető.

Tanácsadás

A feladat során azt a helyzetet játsszuk el, hogy egy szakértőhöz ügyfél érkezik, akinek 2 percben megfelelő tájékoztatást kell adni a teendőiről, lehetőségeiről. Gondolkodási idő 2 perc. Az induló gondolkodási idő után a játékot láncszerűen bonyolítjuk le. Minden zsűritag minden egyes produkcióra 0-5 pontot adhat. Az elérhető pontszám maximum 25 pont lehet.

Történelmi pénzügyek

Minden csapat húz egy-egy rövid forrást és kap egy-egy korabeli pénzérmét. Ezek alapján kell maximum 2 percben beszélniük az adott pénzről és a kapcsolódó pénztörténeti és/vagy gazdaságtörténeti vonatkozásokról. Minden zsűritag minden egyes produkcióra 0-5 pontot adhat. Az elérhető pontszám maximum 30 pont.

Kérdések a szövegből

Elhangzik egy nyomtatott oldal terjedelmű szöveg, amely alapján a csapatoknak a feladatlapon szereplő 10 kérdésre kell válaszolniuk. A szöveg elhangzása alatt a csapatok jegyzetelhetnek, és csak ezt követően kapják meg a kérdéseket tartalmazó feladatlapot. A szöveg elhangzása után 6 perc a gondolkodási idő. Minden helyes válaszért 2 pont jár, összesen 20 pont szerezhető.

Gyanakodj!

A csapatok egy utasbiztosítási szerződés tervezetét kapják kézhez. A szövegben 5 téves információ szerepel. Ezeket kell megtalálni, bejelölni és mindegyikhez rövid indoklást kell fűzni. A gondolkodási idő 8 perc. A téves információk megtalálása és bejelölése 1-1 pontot, a megfelelő indoklás 2-2 pontot ér, összesen maximum 15 pont szerezhető.

Igaz-hamis

A feladatban elhangzó állításokról azt kell eldönteni, hogy igazak-e vagy hamisak. Tippelni úgy lehet, hogy a játékvezető felszólítására mind az 5 csapat egyszerre felemeli vagy az igazat jelentő I, vagy a hamisat jelző H betűvel ellátott lapját. Minden helyes tipp 2 pontot ér, azaz összesen 20 pont szerezhető.

Postabontó

Minden csapat tíz rövid levélrészletet kap egy borítékban. Ezeket kell az illetékes szervezetekhez elirányítaniuk. A levélrészletekre rá kell írniuk, hogy hová, melyik céghez, intézményhez akarják azokat elküldeni, majd a lapokat vissza kell tenniük a borítékba. Minden jó címzés 2 pontot ér, így maximum 20 pontot lehet szerezni. A gondolkodási idő 8 perc.

Kommentár

Minden csapat húz egy-egy ábrát, amelyről – áttanulmányozás után – azt kell elmondaniuk max. 2 percben, hogy milyen folyamatok olvashatók ki belőle, mire lehet következtetni stb. Gondolkodási idő az első csapatnak 2 perc, a következő mindig addig gondolkodik, amíg a másik válaszol, de egyik csapat gondolkodási ideje sem lehet kevesebb vagy több 2 percnél. Minden zsűritag 0-5 pontot adhat, összesen maximum 25 pont szerezhető.

Javítsd!

Minden csapat kap egy oldalnyi, azonos tartalmú szöveget, amelyben tíz hiba van. A feladat megtalálni és bejelölni a hibákat, majd kijavítani a szöveget a feladatlapon. Minden hibafelismerés 1-1 pontot, a helyes javítás 2-2 pontot ér. Összesen maximum 30 pont szerezhető. A gondolkodási idő 8 perc.

Totó

Minden csapat kap egy 13+1 kérdést tartalmazó totószelvényt. Egy-egy helyes tipp 2 pontot ér, de az a csapat, amelyik mind a 13 kérdésre helyesen tippel és a +1 kérdésre is jó választ ad, 30 pontot kap. A +1 kérdés – mint a labdarúgással játszott totóban – csak akkor ér, ha minden más helyes volt! A tippelésre 6 perc áll rendelkezésre.

Több vagy kevesebb?

A játékvezető 10 olyan állítást ismertet, amely adatot tartalmaz. A csapatoknak állításonként 20” alatt azt kell eldönteniük, hogy a valóságban ez az érték több, vagy kevesebb. A döntéshez egy K – szerintük a valóságban kevesebb, vagy egy T – szerintük a valóságban több betűjelű lapot kell a játékvezető felszólítására egyszerre felemelniük. Minden találat 2 pontot ér.

Share This